De twaalf zintuigen, aandachtig waarnemen
Eind- 30 November -1
Wat werkt helend en vitaliserend?
Doelstelling van deze scholing:
De waarnemingsmogelijkheden van de 12 zintuigen nader leren kennen. Aandachtig waarnemen is voorwaarde voor een goede zorg, diagnostiek en behandeling.
Door de invloed van de omgeving op de mens bewuster waar te nemen, heb je een ‘instrument’ in handen om de omgeving voor patiënten/cliënten, begeleiders en jezelf harmonisch in te richten. Een helende omgeving heeft een positief effect op de begeleiding en behandeling.
In deze scholing leer je de samenhang van de 12 zintuigen bewuster ervaren en kennen. Dit is een voorwaarde om de totaliteit en ‘samenhang’ (sensorische integratie) te leren kennen. Daarmee kun je deze kennis in je eigen praktijksituatie vervolgens effectief inzetten. Zintuiglijke waarnemingen worden in een concrete situatie geoefend. In de middag zijn er zintuigpractica met eten, kleuren, uitwendige behandelingen en herinneringen.
Het boek 'Zorg voor mens en omgeving' van Iris Bakker en Jan de Boon is bij de cursusprijs inbegrepen. Ook zal van tevoren een reader worden toegezonden met een omschrijving van de 12 zintuigen. Koffie en thee en een lunch zijn bij de prijs inbegrepen.
Docenten aIris Bakker, Vanuit een bouwkundige achtergrond is zij gepromoveerd aan de TU Delft op het onderzoek naar de helende en vitaliserende omgeving. Zij heeft de reguliere wetenschappelijke inzichten gecombineerd met de visie van van Rudolf Steiner en inzichten van Goethe. Zij schreef samen met schilder en architect Jan de Boon het boek ‘Zorg voor mens en omgeving. Het zintuig als maatstaf’ en het boek ‘De Helende werking van de Natuur, met kleur als onze Gids’.
Rya Ypma, antroposofisch diëtiste en auteur van het boek ‘ Eten met aandacht'
Truida de Raaf, orthopedagoog/GZ-psycholoog
Mirjam Zonneveld, verpleegkundige
Josée Niekus, kunstzinnig therapeut
Programma De 12 zintuigen, aandachtig waarnemen
Start | 10 jun 2016 |