Autisme spectrum stoornissen
Interdisciplinaire scholing voor zorgprofessionals in de 1e en 2e lijn over autisme.
Autisme spectrum stoornissen of afgekort ASS is een veel gestelde diagnose.
Het accent ligt op deze dag op de antroposofische aanvullende visie die integratief wordt toegepast. Sprekers zijn Martin Niemeijer , Erik Beemster. De werkgroepen worden verzorgd door Erik Beemster en Henk Poppenk.
Autisme
Autisme uit zich heel verschillend: van niet sprekende mensen die veel zorg nodig hebben tot mensen die zelfstandig leven en vaak door hun unieke manier van denken belangrijke maatschappelijke functies vervullen. De theorieën over autisme zijn heel divers, uiteenlopend van genetische, neurologische en biologische componenten tot verstoorde zintuigfuncties en karmische achtergronden. Ook de behandelmethoden zijn zeer verschillend. Hoe kan je vanuit de antroposofie hier een helder beeld over krijgen, datat handvatten geeft voor het dagelijks werk?
Opzet scholing
Ingangen op deze dag zijn de waarneming en inleving, het zogenoemde vierledig mensbeeld en de zintuigen.
Deze menskundige inzichten bieden nieuwe handvatten voor begeleiding en therapieën.
Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen.
Aanbevolen literatuur:
- Martin Niemeijer, Erik Baars Mensen met autisme beter leren kennen, Louis Bolk Instituut te downloaden via deze link
- Een samenvatting van dit onderzoek van het Louis Bolk instituut in een ROOS uitgave
- Marga Hogenboom(van den Eijnden_ en Bob Woodward, ‘Autism, a holistic approach’
Docenten, meewerkenden
- Martin Niemeijer, arts
- Henk Poppenk, sociaal therapeut
- Ben Arts, ervaringsdeskundige
- Erik Beemster, coach en gesprekstherapeut
- Wieneke Groot, dagvoorzitter
Martin Niemeijer, arts en onderzoeker. Hij werkt binnen het lectoraat antroposofische gezondheidszorg in Leiden aan het Zorgprogramma Gehechtheidsproblemen en aan zijn promotietraject 'beeldvormende diagnostiek in de behandeling van kinderen met ontwikkelingsstoornissen'.
Henk Poppenk, sociaal therapeut werkzaam bij Urtica de Vijfsprong. Henk heeft vele jaren ervaring met mensen met autisme met en zonder verstandelijke beperking. Bejegening en communicatie is daarbij zijn speerpunt.
Ben Arts, ervaringsdeskundige. Ben is cliënt van Urtica de Vijfsprong en hij wil zijn ervaringen met autisme en bejegening graag overbrengen voor een betere communicatie.
Erik Beemster Beemster is geschoold in gezins- en relatietherapie en individuele psychotherapie. Dit doet hij bij GGZ NHN en in zijn praktijk in Alkmaar. Daarnaast heeft hij zich geschoold in antroposofische psychotherapie en heeft hij GGZ Queeste Alkmaar opgezet (een antroposofische GGZ-instelling van de Raphaëlstichting).
Wieneke Groot, docent en organisatie ontwikkelaar. Zij heeft in het voortgezet onderwijs en in de privé omgeving ervaring opgedaan met het werken met kinderen en volwassenen met autisme. Daarbij deed zij postdoctoraal onderzoek naar de toegevoegde waarde van Montessori-onderwijs voor leerlingen met ASS.
Programma
09.00 uur inloop met koffie / thee
- ‘Autisme spectrum stoornissen belicht vanuit antroposofische menskunde’.
Vanuit antroposofisch menskunde een visie op diagnostiek en begeleiding van mensen met ASS | door Martin Niemeijer - Begeleiden en coachen van mensen met ASS | door Erik Beemster
Uiteen in twee werkgroepen
- Communicatie is dat wat je oproept’- werkgroep onder leiding van Henk Poppenk.
Er wordt nader ingegaan op belangrijke houdingsaspecten bij de communicatie met mensen met ASS zoals congruentie en authenticiteit. - Erik Beemster - casusbespreking over het begeleiden van mensen met ASS
16.30 uur Einde
Locatie
Driebergen, Diederichslaan 25a, Nederland Google mapsStart | 01 november 2019 9:00 |
Eind | 01 november 2019 16:30 |
Prijs p.p. | 140,00 |
Locatie | Kraaybeekerhof |