Degeneratieve processen | dementie
Vanuit de degeneratieve processen naar de dementie
Deze interdisciplinaire scholing Dementie maakt deel uit van de artsenopleiding en staat als nascholing open voor artsen, therapeuten, verpleegkundigen en andere professionals.
Thema's als onthechten en begrip ontwikkelen voor de situatie van ouderen met dementie vanuit het antroposofisch perspectief komen aan bod.
Docenten zijn Paul Schmitz - specialist ouderengeneeskunde bij Warande gaat in op de vier fasen van het ziekteproces en hoe je iets kan doen met zingeving. Josien de Greeff - euritmietherapeut sluit aan bij het beleven van het zelf. Pauline van Baar - kunstzinnig therapeut beeldend en Mieke van den Goorbergh - muziektherapeut
Locatie informatie - Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Antropia vind je in het midden van Nederland op Landgoed De Reehorst. Pal naast NS-station Driebergen-Zeist en aan de A12 (afslag Driebergen-Zeist).
Kaart google maps met positie Antropia, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen
(Navigeren naar en parkeren in Q-Park P+R Station Driebergen-Zeist op Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
Wat het je oplevert
Na deze dag heb je meer kennis hoe je vanuit het antroposofisch mensbeeld naar de verschillende vormen van dementie kunt kijken en aanknopingsunten voor een benadering en begeleiding vanuit de kunstzinnige kant.
Je hebt meer begrip voor wat er gebeurt en waarom er een steeds hoger 'aansturingsprincipe' aan de orde is naarmate het proces verder gevorderd is. Maar dat "de mens" nog steeds aanwezig is, maar op een andere manier. De pedagogische hoofdwet op een therapeutische wijze ingezet.
De muziektherapie geeft de ervaring mee dat via het voelen een brug geslagen wordt naar het lijf en de geestelijke wereld. De beeldende therapie zal via waarnemen en voelen een weg zoeken naar de mens, naar de ik-ervaring. Ook wordt ingegaan op de betekenis van het maken van 'werkstukken'.
De euritmietherapie zal inzicht en ervaring geven over wat beweging betekent in hte leven van mensen met dementie.
Dementie heeft een grote impact op het leven van zowel degene die aan de ziekte lijdt als zijn directe omgeving. De ziekte roept door zijn progressieve beloop en de aftakeling van ons hoogste goed veel vragen op. Wil ik deze ziekte wel (verder) doormaken, wat betekent het voor mij en voor mijn omgeving?
Kunnen we in de huid van de dementerende kruipen, ons inleven in die situatie?
Hoe kunnen we de fysieke en menselijke omgeving van de dementerende zo veilig maken dat deze zijn processen ongestoord kan doormaken en welke zinvolle indrukken geven we mee in dit proces?
Voor het beginstadium is de herkenning van ze ziekte door huisartsen van groot belang, verder ook het ondersteunen van de mantelzorg zodat iemand zo goed mogelijk in de eigen omgeving kan blijven.
Daarna speelt in de begeleiding het reëel nemen, emotioneel verwerken en zoeken naar de bijzondere momenten een belangrijke rol. De ziekte voor de ander, een plaats en betekenis geven kan dan volgen.
Bij de voorbereiding van een opname in een zorginstelling is de keuze voor een omgeving die passend is, zowel menselijk als inhoudelijk, van groot belang
Tijdens de laatste jaren in een zorginstelling is de inrichting daarvan, de menselijke benadering en het verzorgen van echte ervaringen belangrijk. Onze therapieën en geneesmiddelen spelen daarbij een grote rol.
e
Docenten
- Josien de Greeff - euritmietherapeut
- Paul Schmitz - specialist ouderengeneeskunde bij Warande
- Pauline van Baar - beeldend vaktherapeut ag (voorheen kunstzinnige therapie)
- Mieke van den Goorbergh - muziektherapeut
Programma
Literatuur
Op de cursusdag ontvangt u de uitgave "Dementie en ik", een Bolk compagnion geschreven door M. van Gerven, Christina W. van Tellingen. 2014.
- Camerik, L. Blijf mij zien, Kunstzinnige therapie bij dementie in de praktijk, ISBN 9789073310919
- Steen. Jan Pieter van der, Dementie achtergronden en praktijkervaringen, Christofoor
- Gerven, M. van, C.W. van Tellingen, Dementie en ik. (2014); GVO 012. Louis Bolk Instituut, Driebergen.176 p.
-
Girke, M, Geriatrie Grundlagen und therapeutischen Konzepte der Anthroposophiischen Medizin
- Soesman, A. (2014). 12 zintuigen. Zeist: Vrij Geestesleven.
- Stolp, Hans, De verborgen zin van dementie, 9e druk, Ank Hermes
- Dam, J.,Engelen P. (2006) Werkboek geneesplanten: V&VN AZ
Locatie
Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg, Nederland Google mapsStart | 30 april 2021 9:00 |
Eind | 30 april 2021 17:00 |
Sluitingsdatum | 29 april 2021 11:00 |
Prijs p.p. | 150,00 |
Locatie | Antropia, Cultuur- en Congrescentrum |