Een nieuwe balans vinden bij chronische aandoeningen
Een constitutionele benadering van chronische aandoeningen vanuit drie ontwikkelingsprincipes: Verbinden, Vormen en Bewegen. Behalve met deze gezichtspunten zullen we dit met kunstzinnige therapie (beeldend en muziek) beleefbaar maken, en nemen we de verpleegkundige zorg hierin mee.
Een verdiepende scholing voor professionals in de zorg, die in aanraking komen met cliënten/patiënten met chronische aandoeningen.
Voorkennis van het antroposofisch drie- en vierledig mensbeeld is wenselijk.
Locatie informatie - Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Antropia vind je in het midden van Nederland op Landgoed De Reehorst. Pal naast NS-station Driebergen-Zeist en aan de A12 (afslag Driebergen-Zeist).
Kaart google maps met positie Antropia, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen
(Navigeren naar en parkeren in Q-Park P+R Station Driebergen-Zeist op Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
Wat levert het je op?
- Kennis over bevordering van balans in het leven van de cliënt, niet ondanks maar mét zijn aandoening, gebaseerd op het drie- en vierledig mensbeeld
- Handvatten voor diagnostiek en voor begeleiding en behandeling
Leven met een chronische aandoening is een bijzondere opgave. Het heeft veelal ingrijpende gevolgen; het zet het leven op de kop en verandert het levensperspectief. De balans zoals die er was raakt verstoord. Uitgangspunt voor de zorg is bevordering van balans in het leven van de cliënt, niet ondanks maar mét zijn aandoening.
De ontwikkelingsprincipes van het Verbinden, Vormen en Bewegen zijn gebaseerd op het drie- en vierledig mensbeeld. Martin Niemeijer heeft deze principes verder ontwikkeld op basis van drie paren polaire heilpedagogische constitutiebeelden(GA 317). Werken vanuit deze benadering biedt handvatten voor diagnostiek en voor begeleiding en behandeling. Het sluit aan bij de behoefte om mensen met een chronische aandoening te helpen balans in het leven te bevorderen en om eigen ontwikkelingspotentieel te realiseren.
Inhoud
Achtergrond van de therapeutische benadering vormen voordrachten (GA 275 en GA 276) waarin de kunsten in relatie tot het vierledig mensbeeld worden gebracht. En daarnaast de Bolk's companion ‘Van beperking naar ontwikkeling’ (Niemeijer e.a.) waarin de drie begrippen Verbinden, Vormen en Bewegen, gebaseerd op het drieledig mensbeeld, centraal staan.
Leidraad zijn de genoemde drie principes , die zijn van betekenis voor het omgaan met allerlei vormen van chronische aandoeningen, niet alleen voor de heilpedagogie. Het geeft handvatten voor de behandeling, - therapeutisch, verpleegkundig en medicamenteus - voor mensen met een aandoening om een nieuwe balans in het leven te ontwikkelen.
Behalve met de gezichtspunten uit de companion zullen we dit met kunstzinnige therapie (beeldend en muziek) beleefbaar maken, en nemen we de verpleegkundige zorg hierin mee.
Programma
Docenten
- Martin Niemeijer ( arts)
- Anna Maria van Keulen (kunstzinnig therapeut, muziek)
- Marlies 't Hart (kunstzinnig therapeut, beeldend)
- Sonja van Hees (verpleegkundige)
Literatuur
Het is aan te raden Bolk´s companion te lezen die je kunt vinden op de website: https://www.bolkscompanions.com/van-beperking-naar-ontwikkeling
Locatie
Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg, Nederland Google mapsStart | 20 november 2020 9:00 |
Eind | 20 november 2020 16:30 |
Prijs p.p. | € 145 inclusief lunch en companion Van beperking tot ontwikkeling |
Locatie | Antropia, Cultuur- en Congrescentrum |