Helende voeding (online)
Wat voedt ons? Waarom eten we eigenlijk? Voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Voeding brengt een dagelijks terugkerende vraag mee: ‘Wat eten we vandaag? Waar heb ik zin in?’ Voor veel kinderen en volwassenen een heel belangrijke vraag. Voor sommigen is het een hele opgave iedere dag weer een gezonde maaltijd op tafel te krijgen. Dat geldt voor alleenstaanden, voor gezinnen maar zeker ook voor medewerkers op groepen in zorgorganisaties.
Locatie informatie - Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Antropia vind je in het midden van Nederland op Landgoed De Reehorst. Pal naast NS-station Driebergen-Zeist en aan de A12 (afslag Driebergen-Zeist).
Kaart google maps met positie Antropia, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen
(Navigeren naar en parkeren in Q-Park P+R Station Driebergen-Zeist op Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
Docenten
Aart van der Stel
antroposofisch arts
Voeding is nodig voor het in stand houden van ons lichaam. Het zorgt o.a. voor onze vitaliteit en voor ons immuunsysteem. Hoe belangrijk is de bodem, het verteren en hoe en wat wij eten voor ons als mens? Op deze dag hopen wij u te laten ervaren welke onderlinge samenhang hierin aanwezig is.
Voor wie
Professionals werkzaam in de zorg die meer aandacht willen besteden aan voeding. Dat kunnen zijn zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, diëtisten in gezondheidscentra die met individuele cliënten werken. Ook is deze scholing voor zorgmedewerkers en beleidsmedewerkers die in de 2e lijn werken met mensen met psychiatrische problematiek en/of een verstandelijke beperking.
Wat levert het op
Kennis over de samenhang van een levende bodem en vitale voeding. Kennis over de samenhang tussen gedrag, voeding en gezondheid. Daarmee ontstaat meer bewustzijn voor het belang van goede voeding. Er zijn veel hobbels te nemen om gezond te eten. Factoren die dit belemmeren zijn o.a. gebrek aan tijd en aandacht, aan budget, aan ritme en ons welbevinden. Wij hopen dat u deze ervaring en kennis mee neemt in uw dagelijkse leven thuis, in uw werk als zorg/hulpverlener of binnen uw organisatie. In iedere zorgorganisatie zou wellicht een voedingsambassadeur kunnen opstaan.Voeding kan werkelijk gezond makend zijn voor ons lichaam, ziel en geest. Maar zeker speciaal voor volwassenen en kinderen met een ziekte, beperking of met een kwetsbaarheid.
Inhoud
Fenomenen van een levende bodem
Jan Graafland, tuinman bij Weleda, neemt ons in de ochtend mee om te kijken naar planten en naar de bodem. Wat kunnen we waarnemen? Tuinman Jan Graafland ziet de waarneming als zijn belangrijkste gereedschap en verwondert zich nog elke dag over de natuurfenomenen in zijn tuin. Zijn verhaal over de bodem en de compost die nodig is voor een levende bodem kan ons helpen meer begrip te hebben voor de vitaliteit van voeding.
Verteren en uitscheiden en het belang van het microbioom
Aart van der Stel, arts, vertelt ons daarna over het verteringsproces o.a. over de belangrijke rol van het microbioom. Hij bespreekt hoe we de voorwaarden kunnen scheppen om ons aan het voeden te ontwikkelen. Voor het kind om te groeien en echt zichzelf op te bouwen. Hoe uiten we ons op basis van de voeding die we tot ons nemen. Bewustzijn, gedrag en voeding hangen onlosmakelijk samen.
Wat voedt ons
Na de lunch komt Maike Bonthuis, natuurvoedingskundige, met een waarnemingsoefening. Zij zal ons meenemen in het aandachtig zien, ruiken en proeven van voeding. Ook laat zij ons stilstaan staan bij onze gewoontepatronen ten aanzien van eten. Zij bespreekt met ons vanuit welke gezichtspunten je kan kijken naar wat een voeding gezond maakt. O.a.: Het drieledige mens als ‘omgekeerde plant’, de duurzaamheid, de vitaliteit, budget en de beschikbare tijd komen aan bod
Truida de Raaf, GZ –psycholoog, zal als dagvoorzitter de verschillende onderdelen met elkaar verbinden en het interdisciplinaire gesprek in het laatste deel van de bijeenkomst leiden. Wat kunnen en willen we doen met de opgedane inzichten op de plek waar we werken? Welke inspiratie kunnen we elkaar meegeven? Wat nemen wij mee voor ons zelf?
Programma
Het programma kun je downloaden als pdf
Docenten
- Maike Bonthuis - natuurvoedingskundige
- Jan Graafland, tuinder bij Weleda
- Aart van der stel, arts
- Truida de Raaf , GZ-psycholoog
Locatie
Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg, Nederland Google mapsStart | 22 januari 2021 9:00 |
Eind | 22 januari 2021 15:00 |
Sluitingsdatum | 21 januari 2021 18:00 |
Prijs p.p. | 99 euro |
Locatie | Antropia, Cultuur- en Congrescentrum |