Skip to main content
Nascholing
06
Nov

Omgaan met verlies en rouw

Verlies ervaringen en rouw horen bij het leven. Er zijn vele soorten verlies zoals het verlies van een baan, van een geliefde plek, van een partner door scheiding, van vertrouwen, van gezondheid, van een dierbare die sterft. Een klein verlies of een groot verlies hoe ga je daarmee om? We zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Er zijn verlieservaringen die traumatisch zijn en soms oude wonden weer openrijten. Rouwen om groot verlies en traumatisch verlies is nodig, dat vraagt aandacht, tijd en geduld.

Als we kunnen uitreiken naar anderen die met ons getuige zijn van het verlies, lopen we niet alleen door het landschap van de rouw. En dat maakt alle verschil. Vaak is professionele hulp dan niet nodig. Rouw is geen ziekte, het is de pijn om het loslaten van waar je aan gehecht bent. In deze zin is rouw de achterkant van de liefde. Er zijn echter verlieservaringen die zo ingrijpend zijn dat professionele hulp nodig is omdat integratie anders niet lukt en heling niet plaatsvindt.  

Start-06 November 2024 09:00 -16:30
€ 195, inclusief vegetarische biologische lunch

Locatie informatie - Antropia, Cultuur- en Congrescentrum

Antropia vind je in het midden van Nederland op Landgoed De Reehorst. Pal naast NS-station Driebergen-Zeist en aan de A12 (afslag Driebergen-Zeist).

Kaart google maps met positie Antropia, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen
(Navigeren naar en parkeren in Q-Park P+R Station Driebergen-Zeist op Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)

EUR195,00 24

Voor wie

Academisch en hbo geschoolde professionals in de gezondheidszorg.

Deze interdisciplinaire dag is voor iedere zorgmedewerker die voor zichzelf en voor de cliënten/patiënten meer aandacht wil schenken aan een zorgvuldige omgang met verlieservaringen.  Deze hebben een plaats nodig en rouwprocessen hebben tijd nodig.   

Leerdoelen en methode

Inhoud van deze dag:

We bespreken hoe je om kunt gaan met verlieservaringen en anderen bij kunt staan. Er zijn oerbeelden die ons daarbij kunnen helpen. Hoe vind je een weg in het land van rouw?  Hoe vaar je heen en weer van het eiland van rouw naar het eiland van het leven weer oppakken?

Vanuit antroposofisch geïnspireerde visie zal ook aandacht geschonken worden aan de lichamelijke gevolgen van ernstige verlieservaringen. Madeleen Winkler bespreekt de ondersteuning van non-verbale therapieën zoals antroposofische medicatie en uitwendige behandelingen.

Truida de Raaf bespreekt verlies en rouwervaringen vanuit biografisch gezichtspunt. Vraagstukken rond zingeving spelen daarbij een belangrijke rol. Zij bespreekt o.a. de verlieservaringen die gepaard gaan met opgroeien in een onveilige situatie. Dit brengt hechtingsproblematiek met zich mee. Over dit vroegkinderlijk trauma wordt vaak te weinig gerouwd. Dit niet verwerkte trauma wordt aangeraakt bij nieuwe verlieservaringen.

Methode: interactief gesprek en lezing

Doelgroep:  academisch en HBO geschoolde professionals in de gezondheidszorg.

Leerdoelen:

  • Je krijgt meer inzicht in de stappen die gezet kunnen worden in het land van de rouw.
  • Je ontvangt handvatten om beter om te kunnen gaan met eigen verlieservaringen en verlieservaringen van cliënten.
  • Je versterkt je waarneming om te signaleren waar behandeling van verlies nodig is zodat heling plaats kan vinden.
  • Je ontvangt antroposofisch geïnspireerde kennis over mogelijke behandeling van traumatische verlieservaringen en verstoorde gestolde rouwprocessen.

Programma

  •  9.30 welkom
  • 16.00 afsluiting

Literatuur

Geen verplichte literatuur

Docenten

  •  Madeleen Winkler, antroposofisch huisarts.
    Vanuit haar jarenlange praktijk heeft zijn veel ervaring met de begeleiding en behandeling van patiënten met verlieservaringen en rouw en de mogelijke inzet van antroposofische medicatie en therapieën. Ook geeft ze cursus over omgaan met het sterven van dierbaren.   
  • Truida de Raaf, orthopedagoog/ GZ-psycholoog n.p.
    Zij is jarenlang werkzaam geweest in de Antroposofische zorg. Zij heeft veel ervaring met begeleiding en behandeling van cliënten met traumatische ervaringen. Ook in de langdurige zorg. De laatste jaren is zij als docent werkzaam voor verschillende scholingsorganisaties.

Accreditatie

Locatie

Ionagebouw, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg, Nederland Google maps
Start 06 november 2024 9:00
Eind 06 november 2024 16:30
Sluitingsdatum 25 okt 2024
Prijs p.p. € 195, inclusief vegetarische biologische lunch
Locatie
Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Ionagebouw, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg, Nederland
Antropia, Cultuur- en Congrescentrum

Locatie Kaart