Voeding en antroposofische gezondheidszorg
Een nascholing over helende voeding met medewerking van Jan Weijsenfeld, Aart van der Stel (voormalig huisarts) en Annemieke Zeilstra, dietiste.
Wat voedt ons? Wat proeven we? Wat nemen we aan ons eten waar? Is ons bewust-zijn erbij als we iets eten of heb je het ineens zomaar op?
Voeding is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl.
Voeding stelt ons dan ook bijna dagelijks voor de vraag : ‘Wat eten we vandaag? Waar heb ik zin in?’
Zo is het voor sommigen een hele opgave iedere dag weer een gezonde en afwisselende maaltijd op tafel te krijgen. Dat geldt zowel voor alleenstaanden als voor gezinnen maar zeker ook voor medewerkers die in zorgorganisaties verantwoordelijkheid dragen voor groepen.
Locatie informatie - Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Antropia vind je in het midden van Nederland op Landgoed De Reehorst. Pal naast NS-station Driebergen-Zeist en aan de A12 (afslag Driebergen-Zeist).
Kaart google maps met positie Antropia, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen
(Navigeren naar en parkeren in Q-Park P+R Station Driebergen-Zeist op Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
Voeding is nodig voor het in stand houden van ons lichaam. Het zorgt o.a. voor onze vitaliteit en voor ons immuunsysteem. Hoe belangrijk is de bodem, het verteren en hoe en wat wij eten voor ons als mens?
Op deze dag hopen wij u te laten ervaren welke onderlinge samenhang hierin aanwezig is.
Voor wie
Professionals werkzaam in de zorg die meer aandacht willen besteden aan voeding. Dat kunnen zijn zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, diëtisten in gezondheidscentra die met individuele cliënten werken. Ook is deze scholing voor zorgmedewerkers en beleidsmedewerkers die in de 2e lijn werken met mensen met psychiatrische problematiek en/of een verstandelijke beperking.
Wat levert het op
Kennis over de samenhang van een levende bodem en vitale voeding. Kennis over de samenhang tussen gedrag, voeding en gezondheid. Een drieledig beeld van voeding en het verteren in drie delen.
Daarmee ontstaat meer bewustzijn voor het belang van goede voeding. Er zijn veel hobbels te nemen om gezond te eten. Factoren die dit belemmeren zijn o.a. gebrek aan tijd en aandacht, aan budget, aan ritme en ons welbevinden. Wij hopen dat u deze ervaring en kennis mee neemt in uw dagelijkse leven thuis, in uw werk als zorg/hulpverlener of binnen uw organisatie. In iedere zorgorganisatie zou wellicht een voedingsambassadeur kunnen opstaan.
Voeding kan werkelijk gezond makend zijn voor ons lichaam, ziel en geest. Maar zeker speciaal voor volwassenen en kinderen met een ziekte, beperking of met een kwetsbaarheid.
Inhoud
Aart van der Stel, arts, vertelt ons over het verteringsproces o.a. over de belangrijke rol van het microbioom. Hij bespreekt hoe we de voorwaarden kunnen scheppen om ons aan het voeden te ontwikkelen. Voor het kind om te groeien en echt zichzelf op te bouwen. Hoe uiten we ons op basis van de voeding die we tot ons nemen. Bewustzijn, gedrag en voeding hangen onlosmakelijk samen. De stofwisseling, de uitwisseling en het actieve handelen in de dikke darm komen uitgebreid aan bod.
Na de lunch zal Annemieke Zeilstra ons meenemen in het aandachtig zien, ruiken en proeven van voeding. Ook laat zij ons stilstaan staan bij onze gewoontepatronen ten aanzien van eten. Zij bespreekt met ons vanuit welke gezichtspunten je kan kijken naar wat een voeding gezond maakt. O.a.: Het drieledige mens als ‘omgekeerde plant’, de duurzaamheid, de vitaliteit en de beschikbare tijd komen aan bod. De rol van hoofd, hart en handen bij een eetdagboek.
Docenten
- Aart van der Stel - voormalig huisarts
- Annemieke Zeilstra - dietiste
- Jan Weijsenfeld - docent bio-dynamisch tuinieren
Locatie
Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg, Nederland Google mapsStart | 16 juni 2023 9:00 |
Eind | 16 juni 2023 16:30 |
Sluitingsdatum | 15 juni 2023 15:00 |
Prijs p.p. | €195 inclusief biologische maaltijd, koffie en thee |
Locatie | Antropia, Cultuur- en Congrescentrum |